10+ jaar ervaring
Gecertificeerd personeel
Uw lokale partner
Zonion

Duurzame zonnepanelen

Wat zijn de meest duurzame zonnepanelen?

Natuurlijk zijn zonnepanelen per definitie duurzaam, zeker wanneer je kijkt naar de alternatieve energiebronnen zoals aardgas. Toch zijn er ook onderlinge verschillen tussen zonnepanelen. Niet ieder productieproces voor het maken van zonnepanelen is hetzelfde. Het kan dus zo zijn dat er bij de productie in meer of mindere mate sprake is van CO2- uitstoot. Verder kan het zo zijn dat er giftige grondstoffen verwerkt zijn in de zonnepanelen of wordt er gebruik gemaakt van schaarse grondstoffen die ook van groot belang zijn voor de productie van essentiële apparatuur in bijv. de medische industrie. Tot slot is het ook niet onbelangrijk om te weten of de panelen aan het eind van hun levensduur op een duurzame wijze afgebroken/gerecycled kunnen worden.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Op basis van bovenstaande zult u zich natuurlijk afvragen hoe dat nu zit met de duurzaamheid van alle zonnepanelen die momenteel op de markt worden aangeboden. Zonnepanelen kunnen globaal worden onderverdeeld in drie generaties met daarbij horende kenmerken.

Eerste generatie zonnepanelen

De eerste generatie zonnepanelen bestaan uit monokristallijn silicium of polysilicium.

monokristallijn zonnepanelen
Deze panelen zijn erg herkenbaar door de donkere uniforme look en afgeronde hoeken. Door de hoge zuiverheid van het silicium behoort dit type tot de beste zonnepanelen op het gebied van efficiëntie. De nieuwste modellen hebben een efficiëntie die rond de 20% ligt.

De panelen hebben over het algemeen de langste levensduur, nemen de minste ruimte in, hebben per oppervlakte-eenheid het meeste vermogen en in vergelijking met polykristallijne panelen zijn ze beter bestand tegen hoge temperaturen.

Polykristallijne zonnepanelen
Dit type zonnepaneel is goed te herkennen aan de het vierkantjespatroon en de hoeken die niet zijn uitgesneden. Verder heeft het paneel een blauwige kleur en zijn er spikkels te zien. Ze worden geproduceerd door ruw silicium te laten smelten, dit is een sneller en goedkoper proces ten opzichte van het productieproces van monokristallijn zonnepanelen. De kostprijs van deze panelen ligt dan ook lager maar het rendement is ook wat minder hoog, deze ligt rond de 15%. Verder nemen de zonnepanelen meer ruimte in beslag, heeft het een iets mindere lange levensduur die met name veroorzaakt wordt doordat deze panelen minder bestendig zijn tegen hoge temperaturen.

Monokristallijn zonnepanelen versus polykristallijne zonnepanelen
De verschillen tussen beide panelen zijn niet heel groot. De keuze voor één van beide types hangen voornamelijk samen met de specifieke situatie. Heb je bijv. weinig dak-ruimte dan kies je eerder voor monokristallijn zonnepanelen en vice versa. Het type paneel is dus niet per definitie beter of duurzamer dan het andere paneel.

Tweede generatie zonnepanelen

De tweede generatie zonnepanelen bestaan uit verschillende soorten dunne film zonnecellen.

Dunne film zonnepanelen
Dunne film zonnepanelen zijn relatief goedkoop en worden vervaardigd door films van fotovoltaïsch materiaal (bijv. koper, cadmium of silicium) op een substraat te plaatsen. Deze panelen zijn gemakkelijk te produceren en kosten ook minder materiaal en energie om te produceren. Daarnaast zijn ze flexibel waardoor ze veel gebruikstoepassingen hebben. Tevens zijn deze panelen minder gevoelig voor hoge temperaturen.

Grootste nadeel is dat deze panelen veel meer ruimte innemen aangezien ze niet zoveel energie opwekken per vierkante meter. Ook is de levensduur korter ten opzichte van de eerste generatie zonnepanelen. Deze panelen zijn dus vooral een optie wanneer en veel ruimte beschikbaar.

Eén van de typen dunne film zonnepanelen kun je terugvinden in zakrekenmachines die op zonne-energie werken. Het gaat hierbij om de amorf silicium zonnecel. Dit type zonnecel kan gezien worden als de beste variant onder de dunne film zonnepanelen. De efficiëntie van deze panelen ligt rond de 7%, een stuk lager ten opzichte van de eerste generatie zonnepanelen.

Derde generatie zonnepanelen

Deze generatie bevindt zich grotendeels nog in de onderzoeks- of ontwikkelingsfase. Deze panelen bestaan uit verschillende soorten dunne film technologieën. Er zijn varianten die energie opwekken met organische materialen maar er zijn ook typen die gebruik maken van anorganische stoffen.

Cadmiumtelluride zonnepanelen
Dit type zonnecel maakt gebruik van de fotovoltaïsche techniek in combinatie met cadmiumtelluride. Hierdoor kunnen de zonnecellen relatief goedkoop geproduceerd worden waardoor de terugverdientijd op minder dan een jaar ligt. Het enige nadeel van deze techniek is het feit dat cadmiumtelluride giftig is waardoor deze technologie in Europa nog niet volledig omarmd wordt. Van alle soorten zonnepanelen verbruikt dit type de minste hoeveelheid water tijdens productie.

Biohybride zonnepanelen
Dit type zonnecel bevindt zich nog in de onderzoeksfase. Het principe van deze techniek bestaat uit het nabootsen van het natuurlijke fotosynthese proces. Deze techniek heeft de potentie om de omzetting van chemische naar elektrische energie veel efficiënter om te kunnen zetten. Op termijn zouden op basis van deze techniek weleens de beste zonnepanelen gemaakt kunnen worden wanneer gekeken wordt naar efficiëntie.

Geconcentreerde zonnepanelen
Geconcentreerde zonnepanelen zijn op dit moment de meest efficiënte zonnepanelen met een efficiëntie tot wel 41%. Deze panelen zijn met name zo efficiënt doordat ze de lichtbundels van de zon bundelen en deze dus volledig ‘’geconcentreerd’’ wordt op het paneel. Het bundelen van het zonlicht wordt gedaan door gebruik te maken van gebogen spiegeloppervlakken, lenzen en koelsystemen. De panelen dienen hiervoor wel ten alle tijden gericht te zijn op de zon. Er wordt daarom gebruik gemaakt van een tracker zodat de panelen meebewegen met de zon.

Welke zonnepanelen komen als winnaar uit de bus?

Het is helaas niet zo simpel om één bepaald type zonnepaneel aan te wijzen als beste zonnepaneel. Zoals u heeft kunnen lezen hebben alle technieken zo hun voor en nadelen. Uiteraard ligt er veel potentie bij de derde generatie panelen maar tot die tijd ben je als consument aangewezen op de zonnepanelen die vallen onder de eerste generatie. Wil je weten welke zonnepalen voor u het meest geschikt zijn? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan!

Tips voor duurzame zonnepanelen

Wanneer u kiest voor duurzame zonnepanelen, zijn er enkele belangrijke aspecten om in gedachten te houden:

  1. Materialen: Kies voor panelen met een glazen achterkant in plaats van donker plastic en zonder aluminium frame. Dit bespaart grondstoffen en vermindert de energie die nodig is voor de productie.
  2. Stroomopbrengst: Selecteer zonnepanelen met een maximale stroomopbrengst. Hoe meer energie de panelen genereren, hoe lager de CO2-uitstoot per opgewekte kWh.
  3. Dunne-film zonnepanelen: Overweeg dunne-film zonnepanelen. Deze vereisen minder energie tijdens de productie, wat bijdraagt aan een lagere ecologische voetafdruk.
  4. Recycling: Zorg ervoor dat oude zonnepanelen correct worden gerecycled om hun impact op het milieu verder te minimaliseren.

Het effect van zonnepanelen op het milieu

Zonnepanelen bieden een aanzienlijke milieuwinst ten opzichte van fossiele brandstoffen. Toch zijn er enkele milieuaspecten om rekening mee te houden.

De productie van kristallijne silicium zonnecellen, die vaak wordt uitgevoerd in landen zoals China, verbruikt veel energie en leidt tot CO2-uitstoot, vooral wanneer kolencentrales worden gebruikt. Daarnaast zijn er schaarse grondstoffen, zoals silicium, nodig voor de productie van zonnepanelen. Dit kan leiden tot vervuiling en schaarste in de mijnbouwgebieden.

Hoewel zonnepanelen tijdens hun gebruik nauwelijks giftige stoffen vrijgeven, bevatten ze wel materialen zoals lood, die risico’s kunnen opleveren bij productie en afvalverwerking.

Zonnepanelen optimaal benutten, hoe?

Om het maximale uit uw zonnepanelen te halen, is een correcte installatie van cruciaal belang. Zorg ervoor dat de zonnepanelen optimaal zonlicht opvangen, wat hun energieopbrengst en duurzaamheid verhoogt. Regelmatig onderhoud is eveneens essentieel. Controleer regelmatig de opbrengst van uw zonnepanelen en laat ze schoonmaken of repareren als de prestaties afnemen.

Vervang uw zonnepanelen pas aan het einde van hun levensduur, doorgaans na minstens 25 jaar. Voortijdige vervanging verhoogt de CO2-uitstoot per opgewekte kWh en is minder milieuvriendelijk.

Zonnepanelen vervangen

Het vervangen van zonnepanelen is een beslissing die zorgvuldige overweging vereist. Hoewel nieuwe panelen vaak efficiënter zijn, is het niet altijd de beste keuze om oude panelen vroegtijdig te vervangen.

Zonnepanelen hebben een levensduur van minimaal 25 jaar, en het is meestal beter om ze deze volledige periode te laten functioneren om de CO2-uitstoot te minimaliseren. Indien vervanging onvermijdelijk is, bijvoorbeeld bij sloop, zorg er dan voor dat de oude panelen worden gerecycled of een nieuwe bestemming krijgen. Dit vermindert de milieubelasting en maakt hergebruik van waardevolle materialen mogelijk.

Door bewust te kiezen voor duurzame materialen, optimaal gebruik te maken van zonnepanelen en te recyclen wanneer nodig, draagt u bij aan een duurzamere toekomst.

Gerelateerde overige informatie: